Luchthaven Antwerpen kijkt terug op sterk 2022

Luchthaven Antwerpen heeft er een uitstekend jaar opzitten. De luchthaven verwelkomde vorig jaar 239.500 passagiers, dat is 63% meer dan in 2021.

“Na twee uitzonderlijke en moeilijke jaren kon er in 2022 weer volop gereisd worden. De luchthaven kan over het volledige jaar dan ook mooie passagierscijfers en een uitstekende bezettingsgraad optekenen”, zegt CEO Eric Dumas. “Tussen april en augustus verwelkomde onze luchthaven hetzelfde aantal passagiers als in 2019. Dat er opnieuw zorgeloos gereisd kon worden, was duidelijk zichtbaar.”

63% meer passagiers

In totaal verwelkomde de luchthaven vorig jaar 239.500 passagiers, een stijging van 63% ten opzichte van 2021 en opnieuw 79% van het aantal reizigers dat in 2019 via de luchthaven reisden. In september en oktober was onze luchthaven vijf weken gesloten door de heraanleg van de start- en landingsbaan. Deze werken waren noodzakelijk om de vliegtuigen ook de volgende jaren op een veilige manier te laten landen en opstijgen.

“Deze werken waren essentieel voor de toekomst van de luchthaven. We zullen de volgende jaren dan ook de vruchten plukken van deze investeringen van de LOM. Zonder de tijdelijke sluiting hadden we bijna evenveel passagiers als in 2019 verwelkomd. We zijn zeer tevreden en kijken vol goede moed naar 2023”, zegt D umas. 

“Luchthaven Antwerpen heeft de doelstelling om tegen 2025 jaarlijks meer dan 310.000 passagiers te verwelkomen. De opstart van de route naar Bolzano met SkyAlps en de heropstart van de vluchten naar London City met Luxair in januari moeten hiertoe bijdragen”, zegt Dumas. “Ook de grotere en zuinigere toestellen die TUI fly in 2023 in gebruik zal nemen moeten ervoor zorgen dat nog meer reizigers via Antwerpen kunnen vertrekken. Verder blijven we sterk inzetten op route development en hopen wij de maatschappijen te kunnen overuitgen om van en naar Antwerpen te vliegen.”

Goed jaar voor business aviation

Het business segment heeft dit jaar een uitstekend resultaat opgetekend. Wanneer we de 5-weekse sluiting van de luchthaven door de renovatie van de runway niet meerekenen, tekent de luchthaven een stijging op van 26% in vergelijking met 2021, en doen we het zelfs 10% beter dan in 2019.

“De  markt heeft een snel herstel gekend na de coronapandemie. Dankzij de maatschappijen die privéjets inzetten zoals FlyingGroup, ASL Group en The Aviation Factory bloeit de business/private luchtvaart in Antwerpen als nooit tevoren. Dat Luchthaven Antwerpen een belangrijke zakenluchthaven is, wordt met deze groeicijfers nog maar eens bewezen”, zegt CEO Eric Dumas.

11 bestemmingen in 2023

In 2023 kunnen reizigers vanuit Antwerpen naar 11 bestemmingen vliegen. Deze bestemmingen worden aangeboden door 4 luchtvaartmaatschappijen: TUI fly, ASL Fly Executive, SkyAlps en Luxair.