INTERNATIONALE LUCHTHAVEN ANTWERPEN
Datum Vlucht Tijd Bestemming Terminal Status
27/02/2024 TB1611 08:00 Gran Canaria
27/02/2024 LG4682 09:15 London City
27/02/2024 LG4684 20:00 London City
Datum Vlucht Tijd Bestemming Terminal Status
27/02/2024 LG4681 08:40 London City
27/02/2024 TB1612 17:50 Gran Canaria
27/02/2024 LG4683 19:15 London City

RECHTEN VAN VLIEGTUIGPASSAGIERS – OVERZICHT

Het volgende overzicht is gebaseerd op http://europa.eu/youreurope/citizens/travel/passenger-rights/air/index_nl.htm en bevat informatie over uw rechten als passagier.
Wilt u meer informatie of zoekt u de lijst met nationale instanties die verantwoordelijk zijn voor de toepassing van deze rechten? Ga dan naar deze website: apr.europa.eu. Hier vindt u ook voorbeelden voor klachtenbrieven die u naar de luchtvaartmaatschappij kunt sturen, of naar de nationale overheden als de luchtvaartmaatschappij niet antwoordt.

Vertragingen, annuleringen en overboeking

Bij vertraging, overboeking of annulering van een vlucht gelden er ook bepaalde rechten voor de reizigers. Deze zijn van kracht als u:
• vertrekt uit een luchthaven in de EU; of
• aankomt in de EU met een luchtvaartmaatschappij die gevestigd is in de EU, IJsland, Noorwegen of Zwitserland.

Terugbetaling of alternatief vervoer

Als u wordt geweigerd aan boord of als uw vlucht geannuleerd of overboekt is, hebt u recht op:
• vervoer naar uw bestemming met een vergelijkbaar alternatief; of
• de terugbetaling van uw ticket. Indien van toepassing wordt u gratis teruggebracht naar uw oorspronkelijke vertrekpunt.

Lange vertragingen – Als uw vlucht vijf uur of langer vertraagd is, hebt u ook recht op een terugbetaling. Als u deze aanvaardt, moet de luchtvaartmaatschappij geen verdere reisgelegenheid of hulp verlenen.
Uw luchtvaartmaatschappij moet u informatie geven over uw rechten en de reden waarom u aan boord wordt geweigerd, de vlucht wordt geannuleerd of het vliegtuig vertraging heeft opgelopen (van langer dan twee uur, of langer dan vier uur indien de vlucht meer dan 3500 km lang is).

Voedsel en overnachting

Afhankelijk van de afstand en de duur van de vertraging hebt u ook recht op drank, voedsel, communicatiemogelijkheden (bv. een gratis telefoongesprek) en indien nodig een overnachtingplaats.

Financiële compensatie

Als u wordt geweigerd aan boord, de vlucht geannuleerd is of meer dan drie uur later aankomt op uw bestemming dan het tijdstip op uw ticket, dan hebt u mogelijk recht op een compensatie van 250 tot 600 EUR, afhankelijk van de afstand van de vlucht:

Binnen de EU
• 1500 km of minder: 250 EUR
• meer dan 1500 km: 400 EUR

Tussen een luchthaven in de EU en een luchthaven daarbuiten
• 1500 km of minder: 250 EUR
• 1500 tot 3500 km: 400 EUR
• meer dan 3500 km: 600 EUR
Als de luchtvaartmaatschappij u een alternatieve vlucht met een vergelijkbaar vluchtplan aanbiedt, kan de compensatie worden verminderd met 50 %.

Als de vlucht geannuleerd wordt, geldt er geen compensatie wanneer:
• de annulering gebeurde door uitzonderlijke omstandigheden zoals slecht weer; of
• als u twee weken voor de geplande vertrekdatum op de hoogte bent gebracht; of
• als u een alternatief voor dezelfde route met een vergelijkbaar vluchtplan werd aangeboden.

Als een vlucht geannuleerd wordt door uitzonderlijke omstandigheden, hebt u misschien geen recht op compensatie. Maar dan moet de luchtvaartmaatschappij nog steeds een van de volgende opties aanbieden:
• terugbetaling van het ticket (volledig of het deel dat u niet hebt gebruikt);
• alternatief vervoer naar uw bestemming, en dit zo snel mogelijk;
• een nieuwe boeking op een latere datum naar uw keuze (indien er plaatsen beschikbaar zijn).
Zelfs in uitzonderlijke omstandigheden moeten luchtvaartmaatschappijen hulp verlenen waar nodig terwijl u wacht op alternatief vervoer.

Hoe krijgt u een terugbetaling of compensatie?

Dien een EU-klachtenformulier voor vliegtuigpassagiers in bij uw luchtvaartmaatschappij. Hou zelf ook een kopie hiervan bij.

Als dit niet werkt of als u niet tevreden bent met het antwoord, kunt u klacht indienen bij de nationale toezichthouder in de EU-lidstaat waar de problemen zich voordeden.

Deden de problemen zich voor bij vertrek vanuit een luchthaven buiten de EU, maar was er een luchtvaartmaatschappij uit de EU bij betrokken? Dan kunt u een klacht sturen naar de nationale toezichthouder in de EU-lidstaat waar u naartoe reisde.

Verloren of beschadigde geregistreerde bagage

Ruimbagage
Als uw ruimbagage verloren, beschadigd of vertraagd is, hebt u mogelijk recht op compensatie van de luchtvaartmaatschappij. Die kan oplopen tot ongeveer 1220 EUR.
Uitzondering: als de bagage beschadigd is door een defect aan de bagage zelf.
Handbagage (incl. persoonlijke bezittingen)
De luchtvaartmaatschappij is aansprakelijk als deze de schade heeft veroorzaakt.

Dien uw klacht in binnen zeven dagen nadat u de bagage hebt ontvangen (of binnen 21 dagen als uw bagage vertraging opliep).
Als u een verdere gerechtelijke procedure wilt starten, moet u dit doen binnen twee jaar nadat uw bagage is aangekomen.
Als u kostbare voorwerpen meeneemt op reis, kunt u (tegen een vergoeding) de compensatiegrens van 1220 EUR laten verhogen. Geef dit uiterlijk bij het inchecken aan bij de luchtvaartmaatschappij. Toch is het aangeraden om een particuliere reisverzekering af te sluiten.
Er bestaat geen standaardformulier voor deze aangifte. De luchtvaartmaatschappijen kunnen zelf kiezen wat voor formulier ze ter beschikking stellen.

Online boeken – duidelijke prijzen

Als u online uw vlucht boekt, moet de totale prijs van het ticket (incl. alle verplichte kosten, zoals belastingen) vanaf het begin zichtbaar zijn. Zo kunt u de prijzen van verschillende luchtvaartmaatschappijen vergelijken en een weloverwogen beslissing maken.

Naast de volledige prijs moet minstens deze informatie duidelijk zichtbaar zijn: passagierstarief, belastingen, luchthavenkosten, andere kosten, bijkomende kosten of tarieven (zoals voor beveiliging of brandstof).
Alle niet-verplichte supplementen moeten duidelijk worden aangegeven en mogen alleen als optie worden voorgesteld.
rechten als passagier