Antwerp Airport verwelkomt 260.000 passagiers in jubileumjaar 2023

Luchthaven Antwerpen heeft er een uitstekend jaar opzitten. De luchthaven vierde haar honderdste verjaardag, verwelkomde een nieuwe maatschappij en voegde vijf bestemmingen aan haar aanbod toe. “Het zijn stuk voor stuk bewijzen van de groeiende populariteit van onze luchthaven”, vertelt CEO Eric Dumas.

In totaal verwelkomde de luchthaven vorig jaar 259.764 passagiers, een stijging van 8.5% ten opzichte van 2022. Daarmee zit het totaal in 2023 op 85% van het aantal reizigers dat in het pre-coronajaar 2019 via de luchthaven van Antwerpen reisde. “We kijken uitermate tevreden terug naar 2023”, zegt CEO Eric Dumas. “In september reisden voor de eerste keer meer dan 35.000 passagiers via Antwerp Airport. Deze mijlpaal is het bewijs van de groeiende populariteit van onze luchthaven.” Wie kiest voor een regionaal vertrek, kiest door de snelle doorlooptijden meteen ook voor een comfortabel vertrek zonder stress .

“In 2024 verwachten we dan ook de kaap van 300.000 passagiers te bereiken en dus het niveau van 2019 te evenaren”, vertelt Eric Dumas. “Hier zullen de nieuwe bestemmingen die we in 2023 introduceerden ongetwijfeld aan bijdragen.”

Vijf nieuwe bestemmingen

Begin januari 2023 verwelkomde de luchthaven Luxair als nieuwe maatschappij. Dankzij de toevoeging van Luxair kunnen reizigers opnieuw profiteren van zes wekelijkse vluchten naar Londen City.

Dankzij de introductie van nieuwe vliegtuigen door TUI fly werden in 2023 vier extra bestemmingen toegevoegd aan het aanbod van de luchthaven: Tenerife, Gran Canaria, Antalya en Kreta-Heraklion.

Eind december startte ook SkyAlps aan hun tweede vliegseizoen vanuit Antwerpen. De Italiaanse maatschappij vliegt sinds december 2022 in het winterseizoen naar Bozen/Bolzano in Zuid-Tirol. In totaal konden reizigers in 2023 vanuit Antwerpen kiezen uit 15 bestemmingen en vier luchtvaartmaatschappijen (TUI, Luxair, Skyalps & ASL Fly Executive).

Tijdens de Covid-19 pandemie ontdekte een toenemend aantal bedrijven en particulieren de zakenluchtvaart, wat leidde tot een groei van dit segment. Sinds begin 2023 constateren we een stabilisatie van de groei in het zakenvluchtsegment.

Innoveren met aandacht voor de omgeving

In juni 2023 werd de Embraer E195-E2 in Antwerpen officieel ingehuldigd, het nieuwe toestel van TUI fly dat de luchtvaartmaatschappij specifiek voor de Antwerpse luchthaven zal inzetten. Dankzij de nieuwste motoren op de markt zet dit vliegtuigtype qua technologie en duurzaamheid een grote stap vooruit. Het zorgt voor 33% minder CO2-uitstoot in vergelijking met de E190, dat het vervangt. Maar ook de aanzienlijke daling van de geluidsproductie betekent een belangrijke tegemoetkoming aan het welzijn van de omwonenden van de luchthaven. “We zijn erg blij met deze investering, in de eerste plaats omwille van het positieve effect op uitstoot en geluid. Daarnaast toont deze investering ook het geloof in de toekomst van onze luchthaven.”

In 2024 wil Luchthaven Antwerpen nog meer inzetten op innovaties die de luchtvaartsector zullen herdefiniëren, met bijzondere nadruk op elektrisch vliegen. “We willen een voortrekkersrol spelen in duurzame luchtvaarttechnologieën, met als doel de ecologische voetafdruk van de luchtvaart te verkleinen en de industrie te leiden naar een duurzame toekomst. We streven ernaar om de positieve trend voort te zetten en onze rol als belangrijke regionale luchthaven te versterken”, besluit Eric Dumas.