Proefdraaien

Beste buurtbewoner,

Omwille van de COVID-19 crisis waarin we beland zijn, is het aantal toegelaten vluchten bijgevolg beperkt. Hierdoor staan de meeste toestellen langdurig aan de grond.

Wanneer toestellen gedurende een langere periode aan de grond staan moeten er opgelegde veiligheidsinstructies gevolgd worden,opgelegd door de constructeurs,  om het vliegtuig in optimale conditie te houden zodat ze vlot weer in dienst kunnen genomen worden na afloop van de crisis.

Concreet betekent dit bijvoorbeeld dat bij lijndiensttoestellen de ramen worden afgeplakt, de motoren en het landingsgestel worden afgeschermd.

Daarnaast moeten de vliegtuigen ook op regelmatige basis de motoren laten draaien conform de instructies van de constructeurs. Deze handelingen zijn ook toegestaan door het DGLV (= Directoraat-generaal Luchtvaart).

We realiseren ons als luchthavenautoriteit dat de eventuele engine tests kunnen zorgen voor een tijdelijke geluidshinder. Echter, onze inspectiediensten zullen nauw toekijken op het respecteren van de richtlijnen die de luchthaven heeft ten aanzien van het proefdraaien. Zo proberen we voornamelijk het speciaal geopende platform ter hoogte van de noordzijde van de luchthaven te gebruiken om de hinder zoveel als mogelijk te beperken.