Bevrijdingsdagen Luchthaven Antwerpen 7 & 8 september

Dit evenement vindt plaats in het kader van Antwerpen Herdenkt. In 2019 is het 75 jaar geleden dat Antwerpen bevrijd werd. De stad Antwerpen wil dit onder de aandacht brengen met de Bevrijdingsdagen en de website www.antwerpenherdenkt.be

 

Hurricane, Fouga Magister, Spitfire, Harvard, Trojan, YAK3, Bristol Blenheim, Boomerang, B17 Flying Fortress, Messerschmitt Bf-109, .. Dit is slechts een kleine greep uit het ruime aanbod van type vliegtuigen dat u kunt komen bewonderen op de Luchthaven van Antwerpen tijdens de Bevrijdingsdagen op zaterdag 7 en zondag 8 september.

 

Op zaterdag 7 september vanaf 10u tot 17u valt er heel wat te beleven voor jong & oud.

Er is de static show van diverse oorlogsvliegtuigen en er is de vliegparade boven de Schelde als onderdeel van het défilé.

Op zondag 8 september vanaf 10u tot 17u krijgt u naast de static show ook flight simulator demonstraties én acrobatie te zien! Spektakel ter land en in de lucht.

 

Vliegtuigen index

Extra 300 zal een solo acrobatische display geven (dit is een echt acrobatie toestel)

De “Red Devils” is het acro team van de luchtmacht. Zij geven een acrobatisch display in teamverband en maken verschillende figuren. Zij vliegen met Savoia Marchetti trainingstoestellen.

De overige toestellen geven een demonstratie display (dus geen acrobatie maar vliegen met meerdere en verschillende vliegtuigen over).

De Stampe Vertongen toestellen (tweedekkers) – SV4 – voeren een formatievlucht uit over de luchthaven. Dit zijn toestellen van de jaren ‘20-’30.

 

Fouga Magister; opleidings- en acrobatievliegtuig (jet) in gebruik door de luchtmacht tot de jaren ‘70

Harvard; een propeller opleidingstoestel van de jaren ’40. Ook gebruikt voor tactische bombardementen en verkenning indertijd.

Trojan; een Amerikaanse multifunctionele gevechtsbommenwerper jaren ’50 die gebaseerd was op vliegdekschepen (US Navy).

Spitfire; het bekendste Engelse jachtvliegtuig van WOII.

Messerschmitt Bf-109; het bekendste Duitse jachtvliegtuig van WOII.

Bristol Blenheim; een Engelse 2-motorige bommenwerper uit WOII.

B17 Flying Fortress; een bekende zware Amerikaanse bommenwerper uit WOII.

YAK3; een bekend Russisch jachtvliegtuig uit WOII.

Boomerang; een Brits Australisch gevechtsvliegtuig uit WOII.

Hurricane; naast de Spitfire het bekendste Engelse jachtvliegtuig uit WOII.

Lockheed Electra 10; burgertoestel (tweemotorig) waarmee de vrouwelijke pilote Amelia Earhart in 1937 een poging deed om rond de wereld te vliegen. Het toestel verdween echter spoorloos boven de Stille oceaan.

Victors;  een burger-team dat in formatie meerdere figuren brengt, evenwel geen acrobatie. Ze vliegen met een typisch opleidingstoestel de Piper P-28 (Warrior III en Cadet) en zijn gebaseerd in Ursel.

Vliegprogramma

Klik hier voor het vliegprogramma.

Praktisch

De toegang is gratis op beide dagen.

Om veiligheidsredenen zijn honden op het terrein niet toegelaten.  Gelieve ook geen rugzakken noch grote zakken mee te brengen.

Roken is verboden op het luchthaventerrein.

Bezoekers kunnen mogelijk aan een fouillering onderworpen worden.